Zelf leiderschap

Wat is eigenlijk leiderschap?

Leiderschap staat vaak in het perspectief van de vaardigheden van het ego voor het sturen van anderen. Ik spreek zelf liever van authentiek leiderschap.  Daarvan is sprake wanneer je vanuit contact met jezelf én de ander tot een juiste visie en beslissingen komt. En dit gezamenlijk handelend uitvoert.

Contact

Vanuit dit contact voelt elke betrokkene zich gehoord en gezien. De erkenning (of het gezien worden) is een basis voor het in relatie zijn. Gehoord worden, geeft naast de erkenning juist het effect van waarde: het gevoel dat je ertoe doet.
Wanneer erkenning of waardering ontbreekt, geeft dit spanning in de relatie of weerstand tegen het besluit of de uitvoering van de taak.

Persoonlijkheid

Of je gevoeliger bent voor het behouden van een goede relatie, of dat je het goed uitvoeren van de taak belangrijker vindt, is historisch gegroeid. Daardoor vormt het ook de basis van je persoonlijkheid.

Tijdens je opvoeding heb je primaire keuzes gemaakt om te kunnen ‘overleven’. In de loop van de tijd zijn door herhaling jouw keuzes tot structuur geworden en heeft zo je karakter gevormd. Bij die vroege eerste keuzes gaat het om een basisreactie om te overleven. Je kiest spontaan voor vastklampen aan de relatie (samenzijn of symbiose) of voor ‘het ik’ (de actie van afweer en separatie). Deze tendens herhaal je vervolgens vele malen op sociaal, emotioneel rationeel niveau.  En zo word je vanzelf onbewust bekwaam in die stijl.

Dat is een groot verschil bij leiders als Obama en Trump. Waar het Obama gaat om in relatie het juiste doen, lijkt het Trump alleen om ‘ík’ te gaan, die er beter uit moet komen. Zo heeft iedereen heeft onbewuste overlevingsreacties aangeleerd. Wat is dan het verschil met leiderschap? Leiderschap toont zich in verschillende fase’s.

Ruimer perspectief

Wanneer je ruimer zicht krijgt op de relatie of de keuze voor de taak (prestatie), krijg je de mogelijkheid om het anders te doen dan je historisch gewend bent. Dan kun je groeien en ben je ruimer dan je ‘ik’ of overlevings-ego identificatie.

Dan groeit het individuele of zelfbewustzijn en worden anders keuzes mogelijk. Dan groeit de vaardigheid om gezamenlijk tot een visie te komen. Je hebt geen angst meer voor schade of je zelfbeeld. Je kunt de ander zien en horen en die inbreng integreren in een gezamenlijke visie van wat het juiste is.

Wanneer die visie gedragen wordt door de alle betrokkenen, kun je samen de mogelijke strategieën afstemmen. Na de keuze voor de strategie kun je overgaan tot handelen. Ieder op zijn eigen niveau maar wel in lijn met de visie.

Dan is er sprake van authentiek leiderschap: vanuit contact met je zelf en de ander tot de juiste visie en beslissing komen en dit gezamenlijk handelend uitvoeren.

Flow

Het bijzondere is dat het werk dan vanzelf lijkt te gaan. Het wordt een flow. Er is dan geen ik meer die het doet, maar er lijkt een grotere intelligentie aan het werk.

Op persoonlijk niveau kun je deze overgangen gaan ervaren. De overgang van ego (onbewust geleid worden) -> naar individueel bewustzijn (leiderschap) naar universeel bewustzijn (overgave en Non duaal Zelf leiderschap).

Wil je meer weten? Of wil je dit zelf eens ervaren? Kom dan naar een van de workshops of lezingen.

Informatieavonden:

maandag 15 en 30 oktober 2018 (19:30 – 21:30 uur)
Gratis Informatie avond Reis naar de Rijkdom in je Zelf en Non duaal zelf  Leiderschap

Anders Avondje Uit in Djoj –
Diner en workshop over Non-duaal Zelfleiderschap; zaterdag 13 oktober 2017 (start 18:00 uur)
Inschrijven avondje anders uit € 15,- Diner en workshop

Avond Non dualiteit in Djoj
– vrijdag 26 oktober 2018 (19:30 – 21:30 uur)
– vrijdag 30 november 2018 (19:30 – 21:30 uur)
Non dualiteit,laatste vrijdag van de maand € 15,-

Download de brochure Non duaal Zelf leiderschap

Geef hieronder je naam en e-mailadres op en download de brochure

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Aanstaande Evenementen

december, 2018

22sep(sep 22)10:0024apr(apr 24)17:00Event OverStart Training Zelf Actualisatie

02nov(nov 2)10:0018may(may 18)17:00Event OverReis naar Rijkdom in je Zelf

09novAll Day25mayEvent OverNon Duaal Zelf Leiderschap

24nov10:0024may17:00Event OverNon Duaal Zelf Leiderschap, op 2e trainingsdag meedoen

28dec19:3021:30Non Dualiteit AvondNon dualiteit avond 7 aspecten van geluk

X