Het zoeken naar Zin en Betekenis. En wat is Zijnsorientatie?

De mens is niet vrij om aan zijn lot te ontsnappen, maar hij heeft wel de vrijheid om zijn lot vorm te geven.  Albert Camus

Sisyfusarbeid

De term sisyfusarbeid is ontleend aan de bekende Griekse mythe. Sisyphus is de sterveling die in opstand kwam tegen de goden en daarvoor gestraft werd. Hij moet voor eeuwig een rotsblok de berg op te duwen, om daarna te zien hoe deze weer naar beneden rolt waardoor hij weer opnieuw moet beginnen. De goden geven hem de meest ernstige straf denkbaar: zinloosheid.

Al zijn inspanningen hebben geen enkele zin, hij is gedoemd tot een zich eeuwig herhalende handeling.

Zijn we eigenlijk niet allemaal een beetje als Sisyfus bezig om elke dag weer te proberen ons leven zin te geven? Zolang we ons inbeelden dat het leven betekenis en zin heeft, voelen we ons goed over onszelf. We kunnen iets doen, iets betekenen, een rotsblok de berg op duwen.

In de trainingen herkennen we vaak de persoonlijkheidsstructuren en eén onderscheidend kenmerk in twee typen mensen is;.

Mensen die graag iets willen betekenen. Ze willen iets betekenen voor de ander. Ze willen liefde de wereld in brengen. Ze willen goed zijn voor de wereld zodat ze de absurditeit van de wereld kunnen veranderen. En als ze goed doen, krijgen ze een voldaan gevoel. Ze willen de ander helpen en daardoor aan de normen van de religie of de samenleving voldoen.

Een andere categorie mensen wil juist ontsnappen aan de wereld. Dit doen ze op twee manieren. Ze verdoven zichzelf of ze gaan zich afzetten tegen de absurditeit van die wereld. Ze laten de wereld niet meer binnenkomen en tegelijkertijd zijn ze continue bezig de wereld vorm te geven door niet meer te voelen en zich te wentelen in het beter weten.

In beide situaties/reacties gaan ze iets doen in een poging om de eenheid en heelheid te herstellen. Of ze willen goed zijn voor de wereld of ze willen dat de wereld goed is voor hen.

De wereld komt echter niet tegemoet aan ons verlangen naar zin. Daarom ontstaan er wezenlijk twee zoekbewegingen.

Voor degenen het eerste type, is de wereld niet toevallig en chaotisch maar gepland en rechtvaardig: het leven heeft zin, er is een leven na de dood, een voorgegeven doel, een absolute waarheid.

De andere type mens ontsnapt aan het hele probleem door zich te wentelen in de zinloosheid van de wereld. Deze mens wil onverschillig zijn. Deze mens wil het liefst zoveel mogelijk consumeren, om de leegte te vullen. Of hij besluit juist de weg van het negativisme in te gaan. Er is altijd wel iets om op af te geven. Deze mens heeft de waarheid in pacht.

Er is echter ook een derde weg: de aanvaarding van de absurditeit van ons bestaan en precies vanuit dit bewustzijn hartstochtelijk en intens leven.

Dit is de weg van het Zijn. Te voelen dat je je er niet meer mee hoeft te bemoeien. Alles ontstaat in jou en je bent slechts de Getuige van wat zich afspeelt en je bent er helemaal mee verbonden. Je hoeft niets meer te veranderen, je hoeft niets meer te verbeteren. Alles is al goed zoals het Is.

Deze weg zou je de weg van Zin-vrij kunnen noemen. Dat moment wordt Zin-rijk. De mens wordt dan innerlijk gelukkig. Het zoeken is opgehouden. Er is alleen Nu, dit moment, het Zijn. Het is de levenshouding van noch zinloos, noch zinvol, maar zinvrij.

Dit is de levenshouding van Vrijheid en Bewust Zijn zoals je die vindt in het Taoïsme, Boeddhisme, Advaita en Non-dualiteit. Het is de weg van Zijnsorientatie.

je kunt met deze derde weg kennis maken en het zelf ervaren op meerdere manieren.
Door een workshop Reis naar de Rijkdom in je Zelf of door Non-dualiteit avonden-Road2Satsang.

Deze workshop kun je los volgen om een keer kennis te maken met mijn werkwijze of als instap voor de Training Reis naar de Rijkdom in Jezelf.

Na een Training ben je niet meer dezelfde. Je persoonlijkheid is er nog steeds, maar innerlijk ben je veranderd. Vaak gaat dit ongemerkt. Maar plotseling ontdek je dat ruimer, vrediger, rustiger, opener en krachtiger bent geworden. Het zijn kwaliteiten die er altijd al waren, net zoals het Zijn er altijd al was, maar die je nooit waren opgevallen. Je was zo bezig met zoeken, met zinvol willen zijn, met je verzetten tegen de zinloosheid of je te wentelen in de waardeloosheid, dat je niet eens merkte in welke overvloed je eigenlijk leefde. Al die tijd leefde je vanuit armoede. Totdat het zoeken stopt, dat moment van even Niets en Niets doen. Dan opent je ware Rijkdom. Dan word je Zinvrij.

Mocht je belangstelling hebben voor de 9-daagse Training Reis naar de Rijkdom in Jezelf die ik ga geven in maart 2023, vraag de brochure hieronder aan.

Informatie en Aanvraag Brochure

Informatie en data