Training Non-duaal zelfleiderschap.

Zelfleiderschap kenmerkt zich door authenticiteit, autonomie en verbondenheid.

Tijdens het proces van volwassen worden zijn er meerdere fases van zelfbegeleiding. Van aanvankelijk onbewust zoekend naar erkenning en waardering. Daarna dwingend vanuit een superego om bij volwassenheid te veranderen in mildheid. Bij innerlijke groei veranderd de zelfbegeleiding uiteindelijk tot overgave.

Als kind word je gedreven door je instincten, het natuurlijke kopieergedrag en overlevingsmechanismen. Het ‘instinctieve zelf’ leidt je zonder bewustzijn of zelfreflectie. Tijdens het socialisatieproces word je geleid door je ouders en leraren die je corrigeren met do’s en don’ts. Deze stemmen en overtuigingen integreer je in de vorm van een superego en innerlijke stemmen die je corrigeren. Ze zijn gekoppeld aan een ‘historisch zelf’ (ego) met ervaringen van pijn en genot en de oordelen daarover. Dit zijn (on)bewuste herinneringen aan een historische situatie in je leven waar je bent afgewezen, vernederd of juist extreem op een voetstuk geplaatst.

Puberen zoek je, buiten de directe invloed van je ouders, op een eigen manier naar zelfleiderschap. Je wordt zelfbewuster maar zoekt erkenning en waardering in je sociale omgeving, die niet consistent is. Na het verlaten van je ouderlijk huis ga je op zoek naar wie de ‘ik’ of ‘zelf’ eigenlijk is. Je probeert helderheid te krijgen over je ‘authentieke zelf’ en de spanning tussen instincten, sociaal overleven, aangeleerd gedrag en identiteit.

Daarna komt er een fase waarin je gaat ontdekken wie je bent, voorbij de conflicten tussen denken en voelen.
Je kunt de instinctieve impulsen herkennen en beheersen zonder geleid te worden door de pijnlijke, kritische stemmen van het geïnternaliseerde superego.

De kwaliteiten van je ziel of ‘oorspronkelijke zelf’ komen tevoorschijn in nieuwe vervullende ervaringen van zijnskwaliteiten zoals verbondenheid, liefde, vreugde en vitaliteit. Je ervaart meer leiderschap. De overlevingsdrang en het ‘moeten’ van ‘de doener in je’ ontspannen. Er komt meer zelfvertrouwen en evenwicht tussen denken en voelen, tussen waarheid en liefde.

Vanuit dat vertrouwen komt meer overgave. In die overgave gaat het leven nog steeds door, maar nu gebeuren er nieuwe en verrassende gebeurtenissen en komen er spontaan inzichten voorbij je historische zelf en ziel, zonder iets te doen.

Als je bewust je zelf leiderschap wilt ontwikkelen bied de training Non-duaal Zelf leiderschap, inzicht oefeningen en ervaringen waardoor je jezelf vanuit een ander perspectief gaat begeleiden.

Wil je ervaren hoe dit zelf leiderschap voelt?

Kom dan naar de Introductiedag Non Duaal Zelf Leiderschap zaterdag 31 augustus van 10:00  tot 16.30 uur €90

Training Non Duaal Zelf Leiderschap in 2024 Start september 2024 tot april 2025.   Locatie live in Houten en tegelijk via Zoom