Wie of wat heeft de leiding als je het even niet weet?

Wie of wat heeft de leiding als je het even niet weet?

Ken je het verschijnsel dat je na lang wikken en wegen de argumenten op een rijtje hebt gezet, besloten hebt om het roer om te gooien, en het dan …. toch niet doet?
Op rationeel niveau was alles duidelijk. En toch zet je de stap niet. Hoe kan dat?

De rem kan zitten op ego niveau, door een disbalans tussen denken en voelen, zoals een psychologische staat van angst of schaamte. Of misschien is het je gewoonte om de bekende route te nemen naar simpel genot of veiligheid.

Mogelijk speelt er zich ook iets af op het niveau van het individuele bewustzijn (de Ziel). Hier huist een fundamenteel weten of intuïtie. Als je durft te luisteren hiernaar maakt dat je kiest voor een andere koers, zonder te weten waar je uitkomt.

Misschien heb je meer contact met het universeel bewustzijn (Zelf) en is er overgave en vertrouwen in plaats van de controle vanuit denken en voelen.Drie perspectieven op de werkelijkheid ego ziel en Zelf

Dit dilemma gezien vanuit de 3 perspectieven op de werkelijkheid, heb ik zelf heel sterk ervaren toen ik op een kruispunt in mijn ontwikkeling kwam. De keus voor het volgen van mijn carrière of loslaten en naar India gaan voor mijn spirituele ontwikkeling.

Mijn leven zag er behoorlijk succesvol uit. Ik woonde in Zeist op een landgoed had een prachtige baan in de internationale verkoop. Voor mijn werk reisde ik veel in Duitsland vanuit ons kantoor in Heidelberg. Ondanks mijn werk in de commerciële sector en mijn studies natuurkunde en filosofie, bleef de levenslange hunkering naar de essentie smeulen. s Avonds in hotels had ik tijd voor meditatie en de studie zijnsoriëntatie. Tijdens de lange autoritten deed ik bio energetisch emotie onderzoek.

Als kind had ik al de wens om naar India te gaan, terwijl ik niets van dat land wist. Toen ik op mijn 33e in een keuze dilemma belandde, voelde ik innerlijk dat de tijd rijp was om die stap te maken. Ik was echter ook bang voor die stap. Ik vroeg veel mensen om raad, maar besefte uiteindelijk dat ik de enige was die het besluit kon nemen en dat ik door mijn angst heen moest.

Enkelen maanden draaide ik rondjes totdat ik tijdens een sessie dieper contact maakte met de angst. Door de draad van de angst met haar sensaties te volgen, losten overtuigingen op, liet ik houvast en zelfbeelden los tot voorbij de ego-dood. De stroom van ervaringen nam me mee door verschillende levens en reisde ik door Bardo’s* begeleid door een wolf achtig wezen. Het ego verruimde zich tot een contactvolheid met de ziel waarin angst oploste.

Die avond reisde ik naar Londen en tijdens mijn avondwandeling zag ik tot mijn verbazing een vos In de stad. Een vos, midden in Londen! In mijn verwondering keek ik naar de nachthemel en de vensters in mijn ziel openden zich. Alsof de sterrenhemel, het universum zich opende in vrijheid en potentie en haar Eenheid toonde.

De volgende morgen had ik een ontmoeting met mijn werkgever. Na presentatie van de positieve jaarresultaten, nam Ik ontslag om mijn reis naar India te kunnen maken.
Mijn werkgever was zeer verrast en bood mij direct een geweldige baan in de Verenigde Staten aan. Een baan waar ik hem een jaar eerdere om gevraagd had. Voor mijn ego een geweldige kans, uitdaging en zekerheid. Maar nu kon ik het beleefd en dankbaar voor het aanbod afwijzen. Het besluit was genomen, zonder spoor van twijfel.

Als je het zelf even niet weet, wie of wat heeft dan de leiding?

Op dit kruispunt zie ik in retrospectief dat alle drie de perspectieven van de werkelijkheid (ego, ziel, Zelf) samen kwamen. De verleiding en het comfort van het ego. Het contact met het individuele bewustzijn of de ziel door de sessie. En de overgave naar het universele bewustzijn tijdens de avondwandeling.

Vervolgens heb ik drie jaar door India gereisd en spontaan mijn non-duale leraar Poonjaji (Papaji) ontmoet. Een leerling van Ramana Maharshi, over wie ik op mijn 13e een boek gelezen had waardoor mijn verlangen gevoed werd.

Sri Poonja, Poonjaji, Papaji

Bij Poonjaji in Lucknow heb ongeveer een jaar in satsangs doorgebracht. Het heeft geleid tot ervaringen en inzichten in drie perspectieven van ego, ziel en Zelf. Eenheidservaringen, die een andere zicht op de werkelijkheid en leiderschap hebben gegeven.

Leiderschap

Aanvankelijk is leiderschap ego-gedreven, door instincten gericht op overleven, controle en veiligheid. Leiderschap verandert door balans tussen denken en voelen, er ontstaat meer contact met het individuele bewustzijn. Door dit contact met de Ziel groeit een nieuw volwassen zelfleiderschap. En tenslotte is er de overgave aan de het Zelf en de wijsheid van wat zich voordoet in het moment als uitdrukking van het universele onverdeelde bewustzijn.

Dat inzicht heeft zich mentaal en emotioneel dieper gevormd door de 15 jaren na mijn reis. Na terugkomst, heb ik met een vriend een werving- en selectiebureau opgericht en daar aan vele medewerkers leiding kunnen geven en klanten kunnen trainen. In 2012 hebben we het bedrijf verkocht om ons weer op innerlijk werk en training te richten.

Alle ervaringen en opgedane inzichten wil ik graag met jou delen. Binnenkort is er een workshop Non duaal Zelf leiderschap, waarin je kunt kennismaken met de drie perspectieven. Door de oefeningen kun je zelf de onverdeelde eenheid van het bewustzijn ervaren en de verschillende stadia in leiderschap ontdekken.

Als jij je afvraagt wat is dat ziel of Zelf? Wie ben ik en wat heeft eigenlijk leiding in mijn leven?

Wanneer je zelf rust en overgave gunt en wilt ervaren, schrijf je dan in voor de workshop

Zie ook de agenda voor de activiteiten deze maand

Non duaal Zelf leiderschap.

* In het Tibetaans Boeddhisme betekent ‘bardo‘ een overgangsfase in een leven. In deze traditie gaat men ervan uit dat er in een leven meerdere overgangsfases (bardo’s) zijn. De letterlijke betekenis van het woord bardo is ‘tussen twee’.

** Satsang (Sanskriet  sat = waar, sanga = gezelschap) kan in de Indiase filosofie drie dingen betekenen: 1. het gezelschap met de hoogste waarheid  2. het gezelschap met een goeroe 3. het gezelschap met een groep mensen die over de hoogste waarheid luistert, spreekt en erin opgaat.